Oppbevaring av kaffe

Brent kaffe er ferskvare og følsom for påvirkning. De gode smaks- og aromastoffene forsvinner raskt om du ikke oppbevarer kaffen på riktig måte.

HVORDAN BØR KAFFEN OPPBEVARES?

Lys og luft er kaffens verste fiende. Vi anbefaler å oppbevare kaffen i lukket, lystett emballasje, tørt i romtemperatur. Gjerne kjølig om mulig. Bruk helst originalemballasjen, enten i en tett boks eller med klips for å hindre luft. Mange liker å helle kaffen fra posen og over i en boks, men da bør man vite at aromastoffene er flyktige og forsvinner raskt.

HVORDAN PÅVIRKER LYS OG TEMPERATUR KAFFEN?

Direkte lys får brente kaffebønner til å eldes raskere. Det er ekstremt viktig å oppbevare kaffebønner mørkt og helst i tett boks. Er luften varm og fuktig, skjer også nedbrytningen raskere.

HAR MALINGSGRAD NOE Å SI FOR OPPBEVARING AV KAFFE?

Jo finere kaffen er malt, desto mer overflate får den. Mange små korn gir mer overflate enn en hel bønne. Overflaten påvirkes av lys og luft, og nedbrytingen går raskere på finmalt kaffe enn grovmalt. Derfor holder også hele bønner lenger på ferskheten enn malt kaffe. Uansett malingsgrad så oppbevarer vi kaffen på samme måte, i lukket, lystett emballasje.

HVA ER KONSEKVENSEN AV FEIL OPPBEVARING?

I det øyeblikket man åpner posen, starter nedbrytingen. Kaffen mister smak og aroma, den «fader» eller forringes for hver dag. Gammel kaffe er ikke skadelig, men den smaker vondt.

HVORFOR FORRINGES KAFFEN SÅ FORT?

Under brenningen dannes det et overtrykk av karbondioksid i bønnene. Overtrykket utlignes allerede etter 5-6 timer hvis ikke kaffen emballeres, og etter en ukes tid har ferskheten tapt seg merkbart.

HAR EMBALLASJEN NOE Å SI?

Det aller meste av kaffen som omsettes i Norge, er pakket i poser hvor luften er trukket ut og erstattet med karbondioksid- eller nitrogengass. Pakken ser ut som en halvveis oppblåst ballong, og er helt tett. Noe kaffe selges også i hermetiske bokser eller hardvakuumpakker.

Dessverre har ikke alle mindre kaffebrennerier slik pakkemetode, og da vil også holdbarheten være kortere. Er kaffen pakket i lufttett folie med enveis ventil vil kaffen kunne holde seg i flere måneder, men kjøper du kaffe i papirpose må den brukes med en gang. Se etter brennedato og forhold deg til kaffen som ferskvare.

KAN MAN FRYSE NED KAFFEBØNNER?

Ja, i prinsippet, men da må man bruke lufttett beholder, og det bør ikke være store mengder. Om man åpner beholderen og tar ut en mengde kaffe kan det komme kondens, noe som ikke er bra.

Det finnes en viss restfuktighet i kaffen, og disse molekylene vil utvide seg noe som kan ødelegge bønnestrukturen. For øvrig absorberer kaffe lukt fra andre matvarer, og både kjøleskap og fryser kan være problematisk i så måte.

LAGRINGSTID

Kaffetype Emballasje Lukket pose Åpen pose
Filter- og kokmalt Langtidspose 4–6 mnd 4–5 dager
Filter- og kokmalt Hardvakuumpakke 9 mnd 4–5 dager
Hele bønner Pose m/enveisventil 4–8 mnd 7–10 dager


Kaffetype Emballasje Lagringstid
Malt kaffe Uemballert 4–5 dager
Hele bønner Uemballert 7-10 dager

Kilde: kaffe.no

Kaffe- og vannløsninger for din bedrift.

Firma: Kaffesystemer AS
Besøk: Stakkevollvegen 51, 9010 Tromsø
Sentralbord: 909 23 574
Firmapost: post @ kaffesystemer.no
Org.nr.: 997 103 750