Svart kaffe- kjenner du alle variantene?

Er du usikker på forskjellen mellom en americano, lungo eller ristretto? Vi har laget en enkel guide til de mest populære kaffedrikkene uten melk. Med denne veiledningen kan du enkelt lage favoritten din hjemme eller bestille akkurat det du liker på en kaffemaskin eller i en kaffebar.

ESPRESSO:

En espresso er en liten, konsentrert kaffe som tilberedes ved å presse varmt vann gjennom finmalte kaffebønner under høyt trykk. Espresso er grunnlaget for mange kaffedrikker, som cappuccino, latte og americano. Den kjennetegnes ved sin intense smak og rike aroma, samt et tykt lag med crema (skum) på toppen.

Hvordan lage en espresso:

 1. Kaffebønner finmales, vanligvis 7-9 gram for en enkel espresso.
 2. Vann presses gjennom kaffen under høyt trykk, typisk rundt 9 bar.
 3. En enkel espresso inneholder omtrent 30 ml vann.
 4. Ekstraksjonstid: Prosessen tar vanligvis 20-30 sekunder.

RISTRETTO:

En ristretto er en type espresso som kjennetegnes ved at den er kortere og mer konsentrert enn en vanlig espresso. Navnet "ristretto" betyr "begrenset" eller "innskrenket" på italiensk, og det refererer til mengden vann som brukes under ekstraksjonen.

Hvordan lage en ristretto:

 1. Bruk samme mengde kaffebønner som til en vanlig espresso, typisk 7-9 gram for en enkel ristretto.
 2. Bruk omtrent halvparten så mye vann som til en espresso, vanligvis rundt 15-20 ml.
 3. Ekstraksjonstiden er lik eller litt kortere enn for en vanlig espresso, rundt 20-30 sekunder.

Resultatet blir en svært fyldig og intens kaffeopplevelse, med en dyp og rik smak. Ristretto har en mer konsentrert smak enn espresso fordi mindre vann trekker ut mindre bitterhet fra kaffen. Dette gjør ristrettoen søtere og mindre bitter enn en espresso, selv om den kan oppleves sterkere på grunn av den høye konsentrasjonen av smak.


LUNGO:

Lungo er et godt alternativ for de som ønsker en større kopp kaffe med en rik smak, men som ikke er så kraftig som en espresso. Navnet "lungo" betyr "lang" på italiensk, og det refererer til den lengre ekstraksjonstiden og det større volumet av ferdig kaffe sammenlignet med en vanlig espresso.

Hvordan lage en lungo:

 1. Bruk samme mengde kaffebønner som til en vanlig espresso, vanligvis 7-9 gram for en enkel lungo.
 2. En lungo bruker omtrent dobbelt så mye vann som en espresso, vanligvis rundt 50-60 ml.
 3. Ekstraksjonstiden er lengre enn for en vanlig espresso, typisk 30-40 sekunder.

Den lengre ekstraksjonstiden og den større mengden vann gir en mildere og mindre konsentrert smak enn en espresso. Lungoen kan ha en noe mer bitter smak, ettersom flere bitterstoffer trekkes ut av kaffen når ekstraksjonstiden er lengre. Lungo er et godt alternativ for de som ønsker en større kopp kaffe med en rik smak, men som ikke er så intens som en espresso. Det er også en god base for melkebaserte kaffedrikker der man ønsker en mildere kaffesmak.


AMERICANO:

En Americano er en type kaffedrikk laget ved å fortynne en espresso med varmt vann. Dette gir en drikk som ligner vanlig svart kaffe, men med de rike og komplekse smakene fra en espresso.

Hvordan lage en americano:

 1. Start med en enkel 30 ml eller dobbel shot espresso.
 2. Tilsett varmt vann til espressoen. Vanligvis tilføres ca. 90-120 ml vann.

KAFFE CRÈME:

Kaffe crème, eller café crème, er en kaffedrikk som ligner på en lungo, men med noen forskjeller som gir den sin egen karakter.

Hvordan lage en kaffe crème:

 1. Bruk finmalte kaffebønner, men ofte litt grovere enn espresso, noe som påvirker ekstraksjonstiden og smaken.
 2. En kaffe crème lages ved å brygge kaffe ved høyere trykk, som med espresso, men med mer vann. Vanligvis brygges 120-240 ml kaffe på 25-30 sekunder, som gir en større kopp enn en espresso eller lungo.

Kaffe crème har en rik og fyldig smak, men mildere enn en espresso og mindre bitter enn en lungo. På grunn av den større mengden vann og litt grovere maling av kaffebønnene, er smaken mer balansert og mindre intens. Den har crema på toppen, som er karakteristisk for trykkbrygget kaffe.

Kaffe- og vannløsninger for din bedrift.

Firma: Kaffesystemer AS
Besøk: Stakkevollvegen 51, 9010 Tromsø
Sentralbord: 909 23 574
Firmapost: post @ kaffesystemer.no
Org.nr.: 997 103 750