Kaffe med melk – Kjenner du alle variantene?

Er du usikker på forskjellen mellom macchiato, flat white eller cortado? Vi har laget en enkel guide til de mest populære kaffedrikkene som serveres med melk. Med denne veiledningen kan du enkelt lage favoritten din hjemme eller bestille den perfekte koppen på en kaffemaskin eller i en kaffebar.

Kaffe Latte:

Kaffe latte er en populær kaffedrikk som består av espresso og steamet melk, ofte med et tynt lag melkeskum på toppen. Navnet "latte" kommer fra det italienske ordet for melk, og drikken er kjent for sin kremete konsistens og milde smak.

Hvordan lage en enkel latte:

 • 30 ml espresso (enkel shot) (1 del)
 • 90 ml steamet melk (3 deler)
 • Et tynt lag melkeskum på toppen (valgfritt)

Det vanligste blandingsforholdet for en kaffe latte er omtrent 1 del espresso til 3 deler steamet melk. Dette betyr at for hver enkel eller dobbel espresso (som vanligvis er 30-60 ml), tilsettes omtrent 90-180 ml steamet melk. Dette gir en god balanse mellom kaffesmak og melkens kremete konsistens, noe som gjør drikken mild og lettdrikkelig, men fortsatt rik på smak. Forholdet kan justeres etter personlige preferanser. Det er viktig at melken varmes til riktig temperatur for å oppnå optimal smak og tekstur. Den ideelle temperaturen for steamet melk er mellom 60-70 °C. Ved denne temperaturen blir melken søtere og gir en fløyelsmyk tekstur.

Flat White:

En Flat White består av mikroskummet melk som helles over en enkel eller dobbel espresso.

Hvordan lage en flat white:

 • Dobbel shot espresso: 60 ml
 • Steamet melk (mikroskum uten store bobler): 90-120 ml

Steam melk til mikroskum, som er fin, kremet melk uten store bobler. Dette blandingsforholdet gir en flat white med en balansert og rik kaffesmak kombinert med en jevn og kremet melkekonsistens. Det er en mindre og mer konsentrert drikk enn en latte, med et sterkere kaffepreg og mindre melk.

Cappuccino:

En cappuccino er en klassisk italiensk kaffedrikk som består av like deler espresso, steamet melk og melkeskum. Cappuccino er kjent for sin balanserte smak og den rike, kremete teksturen.

Hvordan lage en cappuccino:

 • Espresso: 1/3 av drikken (30-60 ml)
 • Steamet melk: 1/3 av drikken (30-60 ml)
 • Melkeskum: 1/3 av drikken (30-60 ml)

Hell steamet melk over espressoen, og bruk en skje for å holde igjen skummet til slutt. Når koppen er nesten full, legg skummet på toppen ved å helle det eller bruke en skje. Melken skal steames til den har en fin, kremet tekstur med mikroskum. Det skal være like mye melk som espresso. Melkeskummet skal være tykt og luftig, med store bobler på toppen. Cappuccino er en perfekt drikk for de som liker en balansert blanding av sterk kaffe og kremet melk, med et mykt skumlag på toppen.

Macchiato:

En enkel shot espresso med en bitteliten mengde melk eller melkeskum for å "flekke" espressoen.

Hvordan lage en macchiato:

 • Espresso: en enkel shot espresso (30 ml)
 • Melk: 1-2 teskjeer (ca. 5-10 ml) steamet melk eller melkeskum

Vanligvis serveres i en liten espressokopp på 30-50 ml. Espressoens sterke smak er bevart, med et hint av melk som gir en liten demping av intensiteten.

Cortado:

En cortado er en enkel og balansert kaffedrikk som stammer fra Spania. Navnet "cortado" kommer fra det spanske ordet "cortar," som betyr "å kutte." Det refererer til hvordan melk "kutter" gjennom espressoen, og balanserer ut den sterke kaffesmaken.

Hvordan lage en cortado:

 • 1 dobbel shot espresso (60 ml)
 • 60 ml steamet melk (start med å helle melken fra litt høyde for å blande den godt med espressoen, og senk deretter kannen for å lage mikroskummet på toppen)

Denne oppskriften gir deg en balansert cortado med en rik, fyldig smak og en jevn, kremet tekstur.

Kaffe- og vannløsninger for din bedrift.

Firma: Kaffesystemer AS
Besøk: Stakkevollvegen 51, 9010 Tromsø
Sentralbord: 909 23 574
Firmapost: post @ kaffesystemer.no
Org.nr.: 997 103 750