I slutten av oktober reiste en stor gjeng fra Kaffealliansen – med representanter fra Kaffesystemer AS, Rettevalg AS, Hot Coffee AS, Spok AS, Nordrikk AS, Elvent Kaffe og Vann AS, og Kaffeselskapet AS – til Karlstad. Der bydde Löfbergs på et døgn fylt med inspirasjon, kaffeprat og en god dose kaffenerding. Turen ga oss en verdifull innsikt i hvordan Löfbergs kombinerer tradisjon, innovasjon og bærekraft i sitt ultramoderne kaffebrenneri.
Löfbergs tok oss med på en spennende reise fra det moderniserte, eldre brenneriet i sentrum av Karlstad, hvor malt kaffe produseres, til en rundtur i deres toppmoderne anlegg for kaffebønner, som ble ferdigstilt i 2021. Her benyttes den tradisjonelle «slow roast»-metoden, hvor kaffebønnene brennes sakte på lav temperatur. Vi lærte at selv om brenningen av kaffebønnene krever stor kunnskap og presisjon, står den kun for 10 % av kaffens kvalitet – hele 90 % tilskrives kvaliteten på selve bønnene. 650 kilo bønner brennes per gang, og for å oppnå den perfekte smaken blandes tre runder til ett parti. Etter brenningen tilføres en liten mengde vann, som fordamper raskt, for å stoppe prosessen. De nedkjølte kaffebønnene føres deretter gjennom en spiralrotunde som sikrer at de forblir hele frem til emballeringen. Det er en imponerende kombinasjon av tradisjonelt håndverk og toppmoderne teknologi som ligger bak hver kopp Löfbergs-kaffe
En av de mange tingene som virkelig imponerte oss, var Löfbergs’ grundige kvalitetskontroll. Når nye kaffebønner ankommer fabrikken, tas det prøver fra transportbåndet hvert 90. sekund (ja, du leste riktig!). Prøvene gjennomgår en grundig kvalitetskontroll og sammenlignes med referanseprøver som ble tatt før bestilling. Når kvaliteten på hele leveransen er bekreftet, går bønnene videre gjennom flere automatiserte renseprosesser for å fjerne steiner, tre og andre urenheter før brenning. Etter brenningen kjøres det en ny renseprosess. Kombinert med daglige smakstester av opptil 400 kopper, sikrer dette at Löfbergs alltid leverer kaffe av ypperste kvalitet
Löfbergs’ produksjonsanlegg er helautomatisert og krever kun et par operatører for å holde alt i gang – en fremtidsrettet løsning som omfatter alt fra inntak av råvarer, rensing, produksjon og pakking til lagerstyring. En annen imponerende funksjon er den førerløse trucken, «Sven», som opererer 100% selvstyrt. I det enorme, mørklagte lageret er alle operasjoner datastyrte, noe som gir en svært effektiv og sømløs logistikkprosess. All produksjon drives med grønn energi, og fabrikken er sertifisert med Miljøbyggnad Silver, noe som tydelig viser Löfbergs’ forpliktelse til bærekraft og ansvar.
Denne turen var en stor inspirasjon for oss i Kaffealliansen. Vi takker Löfbergs for deres gjestfrihet og innsikten i hvordan man kan produsere kvalitetskaffe med både innovasjon og bærekraft i fokus. Vi ser frem til å dele både vår økte kunnskap og lidenskap med kundene våre.